Dacă bebelușul dumneavoastră este morocănos, plânge des și nu poate dormi liniștit, atunci una din cauzele principale ar putea fi discomfortul creat de erupția dinților.
La ce vârstă începe erupția dinților de lapte?
Erupția dinților de lapte începe în jurul vârstei de 6 luni.Primii dinți care apar pe arcadă sunt incisivii centrali inferiori.Câteodată această erupție poate fi mult întârziată, dar acesta nu este neapărat un motiv de îngrijorare.Important este ca la vârsta de 3 ani copilul sa aibă erupți toți cei 20 de dinți.
Care sunt semnele si simptomele erupției dentare ?
Deși nu toți bebelușii resimt toate aceste simptome, majoritatea lor vor prezenta cel puțin una din ele:
⦁ Salivație abundentă
⦁ Gingii roșii, iritate sau inflamate
⦁ Temperatură subfebrila (mai puțin de 38,5 C)
⦁ Crize de plâns, iritabilitate, somn agitat
Următoarele semne NU sunt normale în erupția dinților de lapte, caz în care este obligatorie vizita la medicul specialist pediatru, acestea fiind mai degrabă semne ale altor afecțiuni: vărsături, diaree, tuse, mucozități nazale, temperatură ridicată.
Ce se întâmplă ?
Erupția dinților de lapte este un eveniment care în majoritatea cazurilor provoacă discomfort, sau chiar durere ce cu greu poate fi alinată fără utilizarea substanțelor medicamentoase.Pentru că este un proces care durează aproximativ 2 ani ( de la 6 luni până la 2.6 ani), nu putem face abuz de astfel de substanțe.
Există însa câteva metode care ii va ajuta pe cei mici să treacâ mai usor peste aceasta perioadă de neliniște.
Așadar, cum putem să-i ajutăm pe cei mici să treacă mai usor peste această perioadă? Iată căteva din cele mai eficiente trucuri:
1. Cele mai la îndemână metode pe care le avem sunt cele care presupun utilizarea produselor care se găsesc în majoritatea caselor.Putem aplica pe gingiile iritate ale copilului comprese de tifon înmuiate în apă rece sau chiar prosoape moi curate.Producătorii de jucării pentru copii au gândit o gama largă de astfel de textile din fibre naturale ce pot fi folosite în siguranță de către cei mici.
2. O altă metodă la îndemâna noastră este utilizarea unei lingurițe răcită în frigider pe care i-o putem oferi copilului. Un înlocuitor eficient, special creat pentru copii mici, datorită designului ergonomic si aspectului placut, vesel, colorat este jucăria de dentiție care are capacitatea de a fi refrigerata.Aceste jucării nu conțin BPA, sunt eco-friendly, rezistente, iar în interiorul lor conțin un gel care se racește în cateva minute în frigider.
3. Din momentul în care cei mici pot sta siguri în șezut, iar diversificarea a început deja si copilul știe să mestece, îi putem oferi felii de măr reci sau chiar batoane de morcov curățat si ținut în frigider.Jucariile din cauciuc natural, care deasemenea nu conțin plastic si au un miros plăcut, pot fi o alternativă sigură de calmare a gingiilor inflamate.
4. O metodâ adesea eficientă este utilizarea gelului calmant.Acesta poate fi din ingrediente naturale sau cu un conținut scăzut de anestezic.În cadrul magazinului babyneeds.ro puteți găsi dispozitive-jucării speciale în care este încorporat un dozator pentru asfel de geluri.
5. De asemenea, printre jucăriile de dentiție specifice calmării durerilor din timpul erupției dinților de lapte, se regăsesc asa numitele “inele de dentiție”, structurate în așa fel încât să corespundă fiecărei etape de dezvoltare:
Etapa I (erupția incisivilor)
Etapa II (canini)
Etapa III (molari)
FUN FACT
Unii bebeluși se nasc cu dinți. Este un fenomen foarte rar întîlnit (se întamplă în 1 din 2000 de nașteri); acești dinți se numesc dinți natali.Aceștia pot fi complet formați cu tot cu rădacină sau pot fi mobili, incomplet formați. De obicei nu reprezintă un motiv de îngrijorare, dar este recomandat pentru siguranță un control efectuat de către un medic specialist pedodont.
Un articol semnat de medic stomatolog pediatru Eliza Stan
Eliza Stan este medic stomatolog pediatru pentru copiii de toate varstele si mama unui baietel de 6 ani. Este absolventa a U.M.F. Carol Davila-Bucuresti, promotia 2011, iar de aproape 5 ani lucrează exclusiv cu copiii, atât în cadrul Clinicilor Dr. Leahu din Bucuresti cat si ca medic voluntar al cabinetului mobil de stomatologie "Zana Merciluta". Crede ca misiunea ei in cabinetul de stomatologie este aceea de a-i ajuta pe cei mici sa aiba un zambet sanatos (pana la urechi) si sa-i determine pe viitorii adulti sa vina la dentist cu placere, fara a simti anxietatea specifica vizitei la medicul stomatolog. Eliza se axeaza întotdeauna pe bunăstarea fizică și emoțională a pacienților ei , empatizand cu ei si creand prietenii care, crede ea, vor dura o viata.