Pot exista foarte multe situații în copilărie care să fie percepute ca adevărate drame de către micuți, iar acest lucru poate provoca traume adânci, durabile. De aceea, dacă ești părinte și observi un comportament ciudat, neobișnuit la copilul tău, este foarte posibil ca acesta să sufere de urmările unor evenimente cu un puternic impact emoțional.
În acest caz, este foarte important sa comunici cât mai deschis cu cel mic, sa încerci să găsești momentul critic din viața sa care a provocat această stare și să cauți o rezolvare, astfel încât să devină un adult potent, capabil. Dacă consideri că nu poți vindeca pe cont propriu traumele copilăriei, atunci este recomandat să iei legătura cu un specialist, un psiholog, care să rezolve întreaga situație.
1. Traumele din copilărie - ce urmări pot avea în viața de adult ?
Copiii încep să înțeleagă anumite lucruri de la vârste fragede, iar din acest motiv anumite evenimente, situații și discuții pot rămâne implantate adânc în creierul și inima celor mici și îi pot afecta pe o perioadă foarte lungă de timp. Prin urmare, este indicat ca discuțiile mature să nu fie purtate niciodată în fața celor mici, iar comportamentul părinților să fie întotdeauna unul exemplar, indiferent de situație. În acest fel, pot fi evitate foarte multe traume din copilărie.
Există foarte multe cazuri de adulți cu traume violente din copilărie, care sunt afectați în ciclul matur al vieții din cauza acestora. De exemplu, mulți oameni nu pot avea succes în viața amoroasă din cauza unor evenimente tragice pe acest plan în familie, iar mulți adulți pot fi extrem de violenți, instabili și capricioși din cauza celor văzute și auzite în prima decadă a vieții. Persoanele care suferă de traume psihologice din copilărie pot fi adulți imprevizibili, recalcitranți, nervoși constant, timizi, fricoși ori foarte retrași.
Toate acestea sunt probleme care pot fi evitate cu succes, atât timp cât copilul trăiește și crește într-o familie și un mediu plin de căldură, are parte de atenție și iubire, petrece îndeajuns de mult timp afară folosind diverse jucării de exterior, beneficiază atât de educație formală, cât și de educație informală cu ajutorul cărților educative sau a jocurilor și este păzit de toate situațiile limită care îl pot afecta.
2. Traumele emoționale, fizice și psihologice din copilărie - câteva exemple
Traumele din copilărie pot fi emoționale, fizice sau psihologice, datorându-se fie unui singur moment (cum este divorțul), fie prin observarea repetată a unui anumit comportament (limbajul violent al părinților). Dacă îți dorești să îți ferești copilul de urmările dezastruoase ale traumelor din copilărie, este foarte important să ai mare grijă cum gestionezi sau chiar eviți următoarele situații:
Divorțul
Separarea părinților poate fi o lovitură greu de suportat pentru un copil care are nevoie de ambele figuri părintești în viața sa. Divorțul este un eveniment neplăcut, adesea agresiv și cu o încărcătură emoțională specială, care poate afecta mult viața celui mic. Prin urmare, cel mai bine este să încerci să eviți cât mai mult un astfel de eveniment trist, puternic emoțional, iar în cazul în care separarea reprezintă singura soluție, este recomandat ca aceasta să fie făcută într-un mod amiabil, cât mai calm.
Violența
Altă traumă atât psihologică, cât și fizică a copiilor poate fi provocată de violența văzută sau suportată în prima perioadă a vieții. Dacă tinzi să vorbești urât cu partenerul, să țipi sau să ai reacții impulsive și violente, atunci este foarte probabil ca cel mic să preia din acest tip de comportament. Acest lucru nu este de dorit, așadar, cel mai bine este să încerci să îți menții calmul, indiferent de situație și să te autodisciplinezi. Violența se numără printre principalele traume la copii, evitarea ei fiind unul dintre cele mai sănătoase lucruri pe care le poți face pentru micuțul tău.
Dezaprobarea
Dacă nu obișnuiești să îți încurajezi copilul, să îl îndrumi spre anumite activități care să-i sporească încrederea în propria persoană și nu-i validezi performanțele, atunci există șanse ridicate să devină un adult timid, fricos și fără stimă de sine. Din acest motiv, este obligatoriu ca de fiecare dată când copilul obține o realizare, să-l complimentezi și lauzi, indiferent dacă este vorba de faptul că a învățat să meargă pe bicicletă, a reușit să coloreze frumos o pagină din cartea sa de colorat sau a luat o notă bună la școală. De asemenea, încurajează-l de fiecare dată când ai ocazia, spune-i cuvinte frumoase și oferă-i încrederea de care are nevoie încă din copilărie.
Omul se formează constant pe parcursul întregii existențe. De aceea, atitudinea, comportamentul, stările, fricile și reacțiile pot fi modelate încă din copilărie. În cele din urmă, ține cont de toate aceste informații și nu uita că un adult puternic se formează chiar din primii ani de viață.