Copiii sunt adesea predispuși accidentelor soldate cu diverse traumatisme dentare la locul de joacă, în parc, în timpul antrenamentelor sportive sau chiar în casă. Primul pas și cel mai important în astfel de situații este liniștirea copilului. Este foarte important ca micuțul care a fost accidentat să fie liniștit de către părinți, astfel încât să-i putem acorda primul ajutor. Adultul trebuie sa aibă o atitudine promptă dar calmă; actionarea rapidă poate face diferența dintre păstrarea dintelui sau pierderea acestuia.
Dintii care sunt cel mai des afectati sunt incisivii centrali superiori întrucât aceștia sunt cei mai expuși datorită poziționarii lor frontale. În cazul dinților de lapte, se întamplă frecvent ca aceștia fie sa iasa complet din alveolă, fie să se mobilizeze (înainte spre exterior sau înapoi spre cerul gurii), fie sa intre in os.Fractura dintelui temporar are loc rareori, întrucât până la 6 ani, atunci când începe inlocuirea dinților de lapte cu cei permanenți, osul este elastic, spongios, moale.
Tratamentul de urgență, cel efectuat la domiciliu de către tutore, diferă atât în funcție de tipul de traumatism produs cat si de tipul dentitiei prezente (temporară sau definitivă):
Avulsie-dintele este complet ieșit din alveola:
Dinte temporar:
Dintele nu se reimplanteaza (nu se introduce la loc în alveola); mergeți cu copilul cât de curand posibil la medicul stomatolog. Luati si dintele iesit cu dumneavoastra, pentru ca medicul să-și poată da seama dacă vreun rest de radacină a rămas în alveola.Este probabil ca medicul să vă recomande și alte investigații ulterioare (cum ar fi radiografiile dentare).
Dinte permanent:
Clătiți usor dintele dacă pe suprafața acestuia este murdărie, cu apa rece de la robinet, fără a insista pentru a nu desprinde ligamentele sale. Puneți dintele într-un recipient curat, preferabil steril, de la farmacie, în solutie salina (ser fiziologic), lapte sau saliva copilului si mergeți de urgență în cabinet sau la camera de gardă, pentru repozitionarea dintelui în alveolă.Dacă copilul este mai mare, îl puteți instrui ca până ajungeți la cabinetul de medicina dentara să țină dintele afectat intre obraz și gingii.
Atenție: NU atingeți rădăcina dintelui.Manevrati-l pe cat posibil doar de coroana lui (partea dintelui de la exterior,care se vede in mod normal in cavitatea orala).Astfel puteți crește semnificativ sansele ca dintele sa se “prinda” la loc in cavitatea orala.
În caz de luxatie (deplasarea dintelui înainte, înapoi sau în lateral), extruzie (ieșirea parțială a dintelui din alveola) sau intruzie (dintele intra in alveola), tratamentul de urgență este același:
Aplicați o compresă rece la exterior, pe suprafața pielii, pentru a evita formarea edemului; administrati un sirop analgezic (împotriva durerii) și/sau antiinflamator pana cand puteți merge la medicul stomatolog.
În caz de fractura dentara, situație des intalnita la dintii permanenti, atitudinea de urgență consta in curatarea gingiei cu apa calduta si aplicarea unei comprese reci la nivelul pielii (buza, obraz).Puneți fragmentul de dinte spart în ser fiziologic,saliva copilului sau lapte UHT, întocmai ca în cazul avulsiei dentare.Fragmentul rupt poate fi lipit la loc în cabinetul de stomatologie.
Încercați să ajungeți în cabinetul de stomatologie în maxim 2 h de la producerea accidentului.
Cateva sfaturi pentru o protectie sporita a dentiției copiilor și adolescenților:
Instruiți copiii să poarte echipament de protecție atunci când practică sport în aer liber, mai ales în cazul plimbărilor cu bicicleta, trotineta, role sau skateboard.
Menținerea unei danturi sănătoase printr-o alimentatie echilibrata si o igiena corecta și constanta poate ajuta semnificativ în cazul unui accident intrucat dintii vor fi mai rezistenți, mai duri
Utilizarea unei paste de dinți cu fluor, potrivită vârstei, poate crește de asemenea duritatea smaltului dentar.
Un articol semnat de medic stomatolog pediatru Eliza Stan
Eliza Stan este medic stomatolog pediatru pentru copiii de toate varstele si mama unui baietel de 6 ani. Este absolventa a U.M.F. Carol Davila-Bucuresti, promotia 2011, iar de aproape 5 ani lucrează exclusiv cu copiii, atât în cadrul Clinicilor Dr. Leahu din Bucuresti cat si ca medic voluntar al cabinetului mobil de stomatologie "Zana Merciluta". Crede ca misiunea ei in cabinetul de stomatologie este aceea de a-i ajuta pe cei mici sa aiba un zambet sanatos (pana la urechi) si sa-i determine pe viitorii adulti sa vina la dentist cu placere, fara a simti anxietatea specifica vizitei la medicul stomatolog. Eliza se axeaza întotdeauna pe bunăstarea fizică și emoțională a pacienților ei , empatizand cu ei si creand prietenii care, crede ea, vor dura o viata.