Igiena dentară pentru copiii de toate vârstele

scris de Echipa Titicar
7 minute
Igiena dentară pentru copiii de toate vârstele

Deși poate pârea ciudat, igiena dentarâ a bebelușului trebuie sa inceapa înca de dinainte de aparitia primilor dinți, atunci cand mama si copilul revin acasa de la maternitate. Facem acest lucru pentru a-l obișnui pe cel mic cu senzatia de atingere a gingiilor si apoi a dinților, astfel încat periajul dentar nu va mai reprezenta o adevâratâ provocare pentru părinți.

Caria dentară continuă să fie cea mai des întâlnită afecțiune a dinților de lapte și definitivi. Cauza principală responsabilă de aparitia cariilor este igiena dentară efectuată incorect. Zaharurile conținute în compoziția laptelui (matern sau formulâ), cât si cele din alimentele oferite în diversificare, neîndepărtate la timp, au capacitatea nedorită de a produce acizi care dizolvă smalțul dinților.

Acestea sunt tehnicile de periaj corecte in functie de varsta.Iata cum putem preveni aparitia durerilor dentare in functie de varsta

0-6 luni (sau până la apariția primilor dinți)

Igiena orală a bebelușului se face cu ajutorul unor comprese sterile umezite cu ser fiziologic sau chiar cu puținâ apâ potabilă. De asemenea, putem folosi un prosop curat sau o bucata moale de material textil. Nu este necesară utilizarea pastei de dinți.

Tehnica de periaj

După fiecare alăptat vom șterge cu mișcări  de du-te-vino sau tamponari ușoare gingiile bebelușului. Este o procedură care dureaza aproximativ 30 de sec, dar cu o importanță majoră în prevenția demineralizărilor sau apariției cariilor pe dinții de lapte.

6 luni - 3 ani

Până la vârsta de 3 ani copulul ar trebui sa aibă erupți toți cei 20 de dinți temporari. Începând cu aparitia primilor dinți (incisivii centrali inferiori) puteți schimba modul de igenizare folosind o periuța moale din silicon tip degetar.

Copilul va sta în șezut. Cu o mână îi vom sustine ușor capul, iar cu cealaltă mâna, cu degetarul aplicat pe arătător, vom efectua 2-3 mișcări circulare de masaj al dinților și gingiilor.

Când copilul poate sta în șezut fără a avea nevoie de ajutor, îi putem oferi o periuță care are un opritor asemănator cu cel al suzetelor, împiedicăndu-l astfel să se înece. O astfel de periuță este utilă si pentru ca cei mici să-si maseze gingiile, ameliorând astfel durerile cauzate de eruptiile dentare. Putem începe sa folosim o pastă de dinți făra fluor. Cantitatea pastei de dinți pentru un periaj nu trebuie să depășască mărimea unui bob de orez (foarte puțin).

3 - 6 ani

Începând cu vârsta de 3 ani, copilul se poate spăla pe dinți cu o periuță manuală sau electrică, sub supravegherea părinților, sau, și mai bine, împreuna cu ei. Știm cu toții că exemplul personal este foarte puternic în cazul copiilor noștri.

Recomand utilizarea periuțelor eco-friendly, care nu conțin BPA (plastic). Pasta de dinți adecvată acestei perioade (3 - 6 ani) are un conținut de fluor de 500 ppm. Cantitatea pastei pentru un periaj crește după 6 ani (cât un bob de mazăre)

Tehnica de periaj corectă pentru copiii de peste 3  până la 10 de ani:

1. Pozitionam capul periuței periutei cu perii aflați la  un unghi de 45 de grade,astfel încât să atingem atât gingia cât și suprafața dentară.

2. Periem ușor (fără presiune) suprafața exterioară a dinților (fața dinților dinspre buze și obraji) cu mișcări vibratorii de du-te-vino dar mai ales cu mișcări de rotație dinspre gingie spre dinte; repetăm de 2-3 ori pe fiecare grup de dinți.

3. Continuam cu  aceleași mișcari și pe fața interioară a dinților (dinspre cerul gurii, respectiv dinspre limbâ)

4. Înclinăm periuța vertical si o poziționăm în spatele dinților frontali; periem cu mișcări de sus în jos.

5. Cu mișcări circulare vom peria si suprafața orizontală (cea cu care mușcăm) a dinților

FUN FACT

Organizția Mondială a Sănatății recomandă ca cei mici să fie ajutați să se spele pe dinți pânâ la vârsta la care iși pot lega singuri șireturile (în jurul vârstei de 8 ani). Se pare că manualitatea necesarâ legării șireturilor este aceeași cu cea necesară efectuării unui periaj dentar corect.

Un articol semnat de medic stomatolog pediatru Eliza Stan

Eliza Stan este medic stomatolog pediatru pentru copiii de toate varstele si mama unui baietel de 6 ani. Este absolventa a U.M.F. Carol Davila-Bucuresti, promotia 2011, iar de aproape 5 ani lucrează exclusiv cu copiii, atât în cadrul Clinicilor Dr. Leahu din Bucuresti cat si ca medic voluntar al cabinetului mobil de stomatologie "Zana Merciluta". Crede ca misiunea ei in cabinetul de stomatologie este aceea de a-i ajuta pe cei mici sa aiba un zambet sanatos (pana la urechi) si sa-i determine pe viitorii adulti sa vina la dentist cu placere, fara a simti anxietatea specifica vizitei la medicul stomatolog. Eliza se axeaza întotdeauna pe bunăstarea fizică și emoțională a pacienților ei , empatizand cu ei si creand prietenii care, crede ea, vor dura o viata.

Sursa