Unul dintre cele mai discutate subiecte în prezent este cel despre cum putem crește copiii prin blândețe, respect, dar și libertate. Copilul are nevoie să se simtă iubit în orice moment, chiar și atunci când greșește. Însă are nevoie și de limite bine stabilite, dar acestea trebuie prezentate într-o manieră pozitivă. Sociologul Laura Radu ne-a răspuns unor serii de întrebări primite de la părinți. Te invităm să parcurgi acest interviu dacă vrei să afli răspunsurile la cele mai des întâlnite întrebări.
Ce nevoi au copiii noștri ?
Noi părinții știm că toți copiii au nevoie de iubire, dar nu toți părinții reușesc să ofere afecțiunea de care aceștia ar avea nevoie. Iubirea pentru copil trebuie tot timpul arătată, nu doar afirmată! Copiii noştri apar pe lume cu capacități comportamentale și emoționale, cu timpul învățând să comunice verbal. Pentru noi ca părinți, asta înseamnă că trebuie să ne comunicăm iubirea faţă de ei, mai ales pe căi emoţionale, dar și comportamentale. Pentru ca afecțiunea noastră să ajungă la ei, trebuie ca iubirea noastră să fie pe înțelesul lor. Atunci când fapta și vorba se completează în mod logic, copilul se dezvoltă armonios.
Credeți că iubirea prea multă duce la răsfăț?
Cu siguranță nu există mămică să nu fi auzit în diferite moduri frazele de genul: ''Nu-l ține în brațe că se învață!'', ''Nu te duce la el când plânge!'' sau ''Îl alinți prea mult când se lovește!''. Asta este și ideea, copilul trebuie să știe că ești acolo de fiecare dată când are nevoie, pentru orice probleme trebuie să știe că brațele tale îl așteaptă mereu deschise!
Nu cred că există prea multă iubire pentru un copil, nu trebuie să ne temen să le oferim copiilor iubire necoditionată. Trebuie să învătăm să-i ascultăm, să știe și să se simtă importanți pentru noi. Hai să le arătăm iubire și atunci când greșesc, pentru ei este foarte important să simtă că iubirea părinților nu apare cu întreruperi!
Un copil poate ajunge să încline spre răsfăț în momentul în care iubirea este înlocuită cu lucruri.
Ce înțelegeți prin educație cu blândețe?
Educația cu blândețe prin viziunea mea reprezintă educația prin care copilul nu este condiționat, în care suntem dispuși să acceptăm și să căutăm soluții, dar în care să impunem limite, să știm când să spunem ''NU''. Doar că aceste lucruri se fac respectuos, oferind explicații și blândețe!
Cred de asemenea în conectarea adevărată între părinte și copil, prin petrecerea timpului alături de el, prin joc, prin susținere. Copiii au nevoie să devină independenți, trebuie încurajați să participe la diverite activități, iar ajutorul să le fie oferit doar atunci când ei îl cer!
Aplicarea pedepselor este o soluție?
Există și vor exista tot timpul momente dificile, starea copilului poate varia, dar pedepsirea unui copil nu face altceva decât să înrăutățească situația, adică îl trimite în mai multă neputință sau deconectare de cei dragi!
Există studii care ne arată că aplicarea pedepselor asupra copiilor nu a funcționat pe termen îndelungat.Trebuie să ascultăm nevoile copiilor, tot timpul să alegem calea cooperări și să nu acționăm prin pedepse sau oferirea recompenselor. Cea mai bună cale de rezolvare a unei suferințe este întodeauna iubirea și acceptarea. Violențele de orice natură, fizică sau emoțională nu provoacă decât și mai mult suferință!
Legătură pe care o creăm cu copilul nostru este fundamentală !
Laura Radu este absolventă a Facultății de Știinte Socio - Umane în cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu, cu specializare în Sociologie și master în Leadership și Magamenent Organizational! În prezent profesează ca sociolog și este mămică de 2 fetițe de 3 și 2 ani, care o motivează în tot ceea ce își propune să facă.