Cum înveți copilul să citească - sfaturi pentru părinți

scris de Echipa Titicar
5 minute
Cum înveți copilul să citească - sfaturi pentru părinți

Orice copil poate învăța să citească chiar din primii ani de viață doar cu ajutorul părinților. Chiar dacă procesul poate părea destul de greu, adevărul este că nu trebuie să te sperie, deoarece, cel mic va depinde repede această abilitate. Mai mult, studii realizate în ultimii ani demonstrează că mintea umană nu citește fiecare literă a unui cuvânt, ci cuvântul ca un întreg și că vizualul are o mare importanță în acest proces. Astfel, dacă vrei să îl ajuți pe copilul tău să citească și să învețe cum să o facă într-un mod simplu și educativ, descoperă sfaturile din articolul de mai jos.

1. Cum să înveți copilul să citească - importanța cititului

Cu siguranță, ca și părinte știi deja cât de importantă este învățarea cuvintelor de către cel mic. Cititul reprezintă, chiar și de la o vârstă fragedă, descoperirea unor noi cunoștințe și dezvoltarea memoriei și a imaginației.

Atunci când un copil, indiferent de vârsta pe care o are, descoperă un cuvânt pe care nu l-a mai întâlnit, va avea nevoie doar de puțin timp pentru a-l descifra. Odată ce a făcut acest lucru, îl va putea recunoaște fără probleme atunci când îl revede. Cuvântul în sine se transformă într-un semnal vizual pentru creier și îl face recognoscibil.

De aceea, chiar dacă cel mic nu a ajuns la vârsta la care poate să descifreze singur fiecare silabă, un lucru foarte important ce îl va ajuta și pe care îl poți face este să îi citești cât mai des. Alege cărți cu povești și imagini, pentru ca aceștia să poată vedea și corela cuvintele tale cu ilustrațiile. Mai mult, cărțile educative sunt un prilej foarte bun pentru ca cei mici să îmbine lectura cu procesul de învățare. Acestea stimulează imaginația și memoria.

De asemenea, nu uita că cel mic vede și face ceea se observă la părinții săi. Luând în vedere acest considerent, cititul trebuie să reprezinte un obicei în rutina zilnică a familiei.

2. Cum înveți un copil să citească - metode și exerciții

Pentru început este important să înțelegi că cel mic trebuie să descopere cititul, nu să îi fie impus de către părinți. Totul se bazează pe joacă și relaxare, iar adulții nu trebuie să pună nici un fel de presiune pe el. De asemenea, pentru început îi poți face cunoștință cu jucăriile educative. Ele îi ajută pe cei mici să deprindă literele și cum să le asocieze cu imagini. Aceste jucării îi învață alfabetul și cum să citească cuvinte lungi sau scurte în limba română sau engleză. După ce se vor obișnui cu imaginile, le poți acoperi și lăsa doar numele obiectului, pentru ca ei să le recunoască după forma scrisă a cuvântului.

Un alt exercițiu esențial pentru cei mici este să îi obișnuiești să descifreze cuvintele ajutându-se de un reper. Acesta poate fi un pix, un creion sau chiar degetul lor arătător. Cu ajutorul lui, copii vor renunța ușor, ușor la cititul sacadat și pe silabe, pentru că va deveni un reflex mult mai cursiv de descifrare.

De asemenea, cărțile ilustrate îi ajută pe cei mici să descopere lumea prin intermediul imaginilor viu colorate, amuzante și originale. În acest fel, îi poți arăta animale, mașini, flori și diferite lucruri sau obiecte și, de asemenea, cum se scriu și cum se citesc numele acestora.

În momentul în care copilul începe citească mai ușor cuvintele scurte, îi poți arăta și un text la prima vedere care să aibă unele noi, mai complicate și mai lungi. Pune-l pe cel mic să caute cuvintele pe care nu le-a mai văzut până acum și să le sublinieze. După aceea, învață-l cum se pronunță până când se simte în confort cu ele. Astfel, când va începe lectura, nu se va simți speriat.

Așadar, pentru a înțelege cum sa înveți un copil să citească trebuie să iei în calcul sfaturile, ideile și exercițiile de mai sus. De asemenea, nu uita să rămâi calm și să ai răbdare și să faci ca totul să pară o joacă, pentru că orice început este puțin mai greu!

Sursa