Cum alegem suzetele potrivite pentru copii ?

scris de Echipa Titicar
6 minute
Cum alegem suzetele potrivite pentru copii ?

Copilul mic poate fi linistit cu ajutorul suzetei. Dar cum alegem din multitudinea de suzete existente pe piața de profil ?

Majoritatea copiilor mici plang. Este un fapt foarte bine cunoscut de părinții la început de drum. Ceilalți sunt excepțiile care întăresc regula. De multe ori ne dorim să găsim o soluție rapidă și eficientă pentru a ne ajuta copilul să se liniștească.

Cum putem ști ce suzeta va prefera cel mic ?

Sa fim cinstiti, cea mai buna suzetă este cea pe care o acceptă copilul, nu-i așa ?

Asta înseamnă că probabil va trebui să încercați câteva suzete până când copilul va accepta una din ele. Așadar de unde sa incepi ?

Iată care sunt întrebările pe care le primesc de la noii părinți:

Ce este o suzetă ortodontică ?

Pe ambalajul suzetelor vei vedea adesea inscripționată mențiunea suzetă ortodontică. Asta înseamnă că în timp ce copilul ține suzeta în gură, atat mandibula cat și maxilarul sunt intr-o pozitie corecta, astfel incat sa nu interfereze cu dezvoltarea și creșterea osoasă. Pe masura ce copilul crește, este bine sa te asiguri ca și suzetele vor fi de o mărime din ce în ce mai mare- de obicei suzeta se schimba la varsta de 3 luni și apoi la 6 luni ( vei vedea înscris pe ambalajul suzetei care este varsta recomandata).

Care suzete sunt mai bune, cele din silicon sau cele din latex ?

Pe de o parte siliconul este un material mai dur decat latexul natural (cauciuc), deci suzetele din silicon vor rezista mai mult și nu se vor degrada atât de repede precum cele de latex. Dar, pe de altă parte, întrucat siliconul este un material sintetic care de multe ori este tratat chimic, mulți părinți preferă un material natural precum latexul care provine din prelucrarea arborelui de cauciuc.

Retineti însă ca exista posibilitatea, mica ce-i drept, ca cel mic sa aiba alergie la latex și atunci sa fiți nevoiți sa alegeți o suzetă din silicon.

Confuzia copilului mic dintre suzeta și sânul mamei

Suptul suzetei, a tetinei biberonului sau alaptarea la sanul mamei sunt acțiuni diferite pentru musculatura faciala a nou-nascutului. Pentru a reduce riscul confuziei, medicii pediatri recomanda introducerea suzetei/biberonului după ce alaptatul este concret- în jurul varstei de 3-4 saptamani.

Cand este cazul ca cei mici sa renunte la suzeta ?

Studiile recenta atesta faptul ca suzetele nu influenteaza dezvoltarea dentitiei sau a maxilarelor atat timp cat sunt folosite pana la varsta de 3 ani.

Cum îi ajutăm pe cei mici să renunțe la suzetă ?

Renunțatul la suzeta poate reprezenta un moment dificil de acceptat de către copil, întrucât acesta și-a creat o obisnuință. Este modul lui de a se liniști. Iată cateva trucuri utile preluate de la părinți dar și din practica proprie din cabinetul de stomatologie pediatrica:

Încercați sa limitați momentele cand îi dați copilului suzeta- i-o puteți da doar înainte de somn
Ajută-ți copilul să simtă că el este cel care controlează oarecum situația, explicându-i că a crescut și este momentul să renunțe la suzetă peste un anumit timp pe care îl decideți împreună. Îndepărtați toate suzetele din casă atunci când ziua respectivă a sosit, indiferent dacă cel mic va fi irascibil.
Găsiți alte metode de liniștire, cum ar fi o baie călduță înainte de somn sau muzica clasică

Un articol semnat de medic stomatolog pediatru Eliza Stan

Eliza Stan este medic stomatolog pediatru pentru copiii de toate varstele si mama unui baietel de 6 ani. Este absolventa a U.M.F. Carol Davila-Bucuresti, promotia 2011, iar de aproape 5 ani lucrează exclusiv cu copiii, atât în cadrul Clinicilor Dr. Leahu din Bucuresti cat si ca medic voluntar al cabinetului mobil de stomatologie "Zana Merciluta". Crede ca misiunea ei in cabinetul de stomatologie este aceea de a-i ajuta pe cei mici sa aiba un zambet sanatos (pana la urechi) si sa-i determine pe viitorii adulti sa vina la dentist cu placere, fara a simti anxietatea specifica vizitei la medicul stomatolog. Eliza se axeaza întotdeauna pe bunăstarea fizică și emoțională a pacienților ei , empatizand cu ei si creand prietenii care, crede ea, vor dura o viață.

Sursa