Câte scaune are un nou-născut în funcție de tipul de lapte consumat ?

scris de Echipa Titicar
6 minute
Câte scaune are un nou-născut în funcție de tipul de lapte consumat ?

Nu există un standard exact cu privire la frecvența normală a scaunelor la nou-născuți. Fiecare bebeluș este diferit și, prin urmare, este important de înțeles că fiecare are propriul său ritm. Acesta depinde de mai mulți factori precum alimentația sau vârsta.

Un bebeluș care este alăptat exclusiv la sân nu va avea aceleași mișcări intestinale ca un bebeluș care are o alimentație diversificată. Copiii nutriți doar cu lapte matern fac mai multe scaune pe zi ca bebelușii hrăniți cu lapte praf.

1. Câte scaune pe zi are un nou-născut ? Ce este meconiul ?

Primul scaun al bebelușului se numește meconiu și se află în intestinul său din timpul sarcinii. Are aspect lipicios de culoare neagră sau verde închis compusă din celule moarte și secreții din ficat și stomac. După momentul nașterii, bebelușul va expulza meconiul, într-o perioadă de până la 48 de ore datorită acțiunii colostrului (primul lapte pe care copilul îl primește de la sânul mamei), ce are o funcție laxativă.

După meconiu, se produc scaunele de tranziție și, după acestea, scaunele normale, adică cele pe care le va face în mod regulat. Acest lucru se întâmplă de la aproximativ a treia până la a cincea zi de viață. În funcție de cantitatea de lapte pe care o primește, această tranziție va avea loc mai mult sau mai puțin rapid. Pentru a vă ușura extracția de lapte puteți  folosi o pompă de sân.

În acest stadiu, scaunul bebelușului se curăță și va trece de la negrul meconiului la o culoare verde sau galbenă, în funcție de tipul dietei pe care o alegeți.

2. Câte scaune are un bebe de 1-3 luni ?

În prima lună și jumătate, cel mai obișnuit este ca bebelușul să defecheze de mai multe ori pe zi, cu un minim de 2-3 mișcări intestinale pe zi.

Câte scaune are un nou-născut alăptat? Câte scaune are un nou-născut alăptat cu lapte praf?

Există mulți nou-născuți care nu simt nevoia să meargă zilnic la toaletă începând cu a doua sau a treia săptămână de viață. Acest lucru nu se întâmplă numai la cei hrăniți cu lapte praf dintr-un biberon de sticlă, ci și în cazurile celor alăptați la sân. Ceea ce contează este să evaluați starea generală a bebelușului. Dacă nu observați nicio schimbare în comportamentul său, este posibil să nu defecheze, deoarece nu are nevoie. Laptele lasă foarte puține reziduuri și este mai bine să nu vă faceți griji și să așteptați.

3. De câte ori are scaun un nou-născut între 6-12 luni ?

La 6 luni, bebelușul începe hrănirea complementară și acest aport de alimente solide va schimba consistența, frecvența și chiar mirosul scaunului. Pentru a vă asigura că mâncarea este preparată suficient încercați sâ folosiți un blender. În ceea ce privește frecvența, idealul este să existe cel puțin 1 sau 2 zilnic sau maxim la fiecare 2 zile, cu o consistență lichidă sau mai dură, care însă să nu conducă la constipație. Dacă se întâmplă acest lucru, dieta ar trebui modificată puțin, oferind alimente cu mai multe fibre și crescând cantitatea de apă la fiecare masă (50-60 ml pe masă pe zi).

4. Cum se identifică dacă mișcările intestinale nu sunt normale ?

Este important ca, din primele mișcări intestinale pe care le face bebelușul, să observați cu atenție posibilele schimbări de miros sau consistență ale scaunului. Aceștia pot fi indicatori valoroși pentru a identifica modificările sale. Există anumite manifestări care pot da o alertă că ceva nu este în regulă precum: prezența diareei, expulzia scaunului cu o forță mare și, colici sau gaze, ce pot duce la defecație mai des decât în ​​mod normal.

Dincolo de aceste semne, trebuie să țineți cont de faptul că bebelușii care beau lapte praf sunt mai predispuși la probleme de stomac din două motive.  Primul este că sunt mai expuși la contaminarea dată de igiena precară a sticlei; în al doilea rând, prin reacții alergice la lapte. În acest caz, este obligatorie consultarea imediată a medicului.

Acestea fiind spuse, bebelușul trebuie urmărit atent cel puțin în primele luni de la naștere pentru a verifica dacă motilitatea intestinală funcționează normal.

Sursa